Avaries 24h 900 777 666 Tel�fono Aver�as
Buscar
18 de novembre, 2019
Notícies
Categories
Notícies
22 febrer 2019

LES MEMÒRIES DE L'AIGUA

“Memòries de l’aigua" és el títol de l’exposició que fins a final del mes de març es pot veure al Centre de la Imatge de Reus (CIMIR), al Mas Iglesias. La mostra, realitzada per l'Institut Municipal Reus Cultura i produïda per Aigües de Reus, permet fer un recorregut sobre la gestió i els usos de l’aigua a la ciutat des de l’antiguitat i fins al dia d’avui.

 

En paraules del regidor delegat de l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus, Daniel Rubio, “l’exposició és una bona oportunitat per descobrir com Reus , al llarg de la història, ha estat una ciutat que s’ho hagut d’inventar tot i més per garantir-se el subministrament bàsic d’aigua”. En aquesta mateixa línia, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, afirma que “la manca d’aigua ha estat el principal problema de la ciutat al llarg dels segles i, per tant, la de Reus i l’aigua és la història d’una lluita i recerca constant, com encara és evident a dia d’avui”.

 

La mostra compta amb un primer àmbit on es mostren cronològicament les fites més importants de l’abastament de l’aigua a la ciutat de Reus, tot fent memòria d’aquest neguit dels reusencs a partir de les primeres notícies que existeixen sobre l’ús de l’aigua en els orígens de la ciutat, al segle XII, quan Reus neix en una cruïlla de camins, a prop d’una font (la font Vella o font de la Vila) i a la vora d’una riera. La carta de poblament de la ciutat del 1183 ja fa esment a l’aigua, mentre que el 1298 consta que un grup de pagesos demana permís per a la construcció d’una bassa destinada a reg dels horts.

 

L’exposició també permet descobrir que ja al segle XVII es redacten unes ordenances per a reglamentar la construcció de mines particulars, i es viu una autèntica febre minaire, que facilita l’expansió dels regadius. Reus és un exemple d’enginy i d’enginyeria popular, en aquest sentit, i en fan esment els cronistes que passen per la ciutat.

 

Des d’una perspectiva actual, i pel que fa a la reutilització dels recursos, l’exposició mostra com en el segle XVIII l’Ajuntament va impulsar, pel seu compte, la construcció d’un molí fariner, anomenat el Molinet, que era mogut íntegrament per les aigües residuals de la ciutat. Un fet que, en bona mesura, ja era possible per l’existència d’una xarxa de clavegueram. Avui dia no dubtaríem a parlar d’“economia circular” davant d’una fita com aquesta.

 

També és sorprenent comprovar que va ser al 1872 quan s’instal·len els primers comptadors d’aigua a la ciutat, en paral·lel a un fort creixement demogràfic. Uns comptadors que son fills de la plena consciència local que l’aigua era un bé molt escàs. De la mateixa manera, és aquesta mentalitat la que porta a la construcció del pantà de Riudecanyes; la inauguració de la primera estació esterilitzadora d’aigua i la construcció de la primera depuradora de l’Estat espanyol (i finançada amb íntegrament amb fons municipals).

 

Un segon àmbit mostra imatges del fons del CIMIR que fan referència a l'aigua i els masos. Reus estava envoltat d'aquestes edificacions. L’aigua era essencial per a mantenir horts i jardins. Al final del segle xix, la tendència eren els jardins d’estil anglès i amb racons romàntics d’aspecte silvestre. El mas Quer (a l’actual barri Fortuny) o el mas Iglesias en són bons exemples.

 

La mostra continua amb unes projeccions realment curioses sobre les fonts de Reus. Entre els anys 1959 i 1984, la secció de Cinema Amateur del Reus Deportiu organitzà un concurs local anomenat “El Rotlle”. En una jornada s’havia de filmar una història, sense possibilitats de fer muntatges. L’organització proposava una temàtica i l’any 1962 fou “Les fonts de Reus”. A l’exposició hi podem veure les obres de dos dels seus concursants: Josep Batista Adell i Francesc Mercadé Bosch.

Finalment, s’exposa una selecció de les millor imatges d’InstantAIGUA. Entre el 2007 i el 2011, l’empresa Aigües de Reus va organitzar un concurs de fotografia d’aspectes relacionats amb l’aigua a través de la mirada de la ciutadania. Els premis als quals es podia optar eren tres: fotografia, col·lecció i centre educatiu.

 

L'exposició ha estat realitzada per l'Institut Municipal Reus Cultura i produïda per Aigües de Reus. El disseny ha anat a càrrec de la Brida és Bella amb la col·laboració de Llaberia Plàstics SL.

 

Relacionats

No hi ha notícies