Avaries 24h 900 777 666 Tel�fono Aver�as
Buscar
23 de gener, 2020
Notícies
Categories
Notícies
29 desembre 2019

AIGÜES DE REUS PORTA AL PARC DE NADAL UNA ACTIVITAT INFANTIL SOBRE LA XARXA DE CANONADES QUE HI HA SOTA TERRA

Els 651 metres de canonades que, sota els carrers, configuren les xarxes d’abastament i sanejament d’aigua de la ciutat de Reus seran el centre d’atenció de la proposta educativa i lúdica que Aigües de Reus portarà aquest any al Parc de Nadal de Reus.

 

Aigües de Reus participa cada any en el Parc de Nadal, que obrirà les portes des del 27 de desembre fins al 4 de gener. En aquesta ocasió, la proposta mira de divulgar algun dels aspectes menys visibles de la gestió integral de l’aigua en una ciutat: la importància de la xarxa subterrània de canonades tant per a la prestació del servei com per a la sostenibilitat ambiental.

 

Des d’aquesta perspectiva, l’activitat plantejada per Aigües de Reus té una doble vessant. D’una banda, “Els carrers de l’aigua” convida els nens i nenes a descobrir que l’aigua arriba a les nostres llars a través d’un complicat sistema de canonades que segueixen el traçat dels carrers de la ciutat. És per això que se’ls convida a entrar “al magatzem de les aigües” on podran fer construccions amb canonades de joguina. 

 

Aquesta activitat permet que els més petits juguin lliurement a partir de vàries caixes amb jocs de canonades, que a manera de trencaclosques, han de muntar sobre la moqueta de carrers d’una ciutat. Per als més grans, en canvi, la cosa es complica, ja que participen d’un joc de construcció de canonades sobre un plànol real de Reus, i han de superar reptes com ara: “Com portaries l’aigua des de la Boca de la Mina fins a la Plaça del Mercadal?”.

 

D’altra banda, la proposta d’Aigües de Reus també incorpora una reflexió sobre la importància de tenir cura de la xarxa de clavegueram, i en aquest sentit se suma a una campanya de la Generalitat de Catalunya que porta per títol “Estem creant un monstre: el vàter no és una paperera”. La iniciativa posa sobre la taula el fet que “cada cop que llencem al vàter tovalloletes, compreses, tampons, bastonets per a les orelles i productes higiènics d’un sol ús, estem creant un monstre que embussa canonades, espatlla depuradores i contamina el medi ambient”.

 

Cal tenir en compte que tan sols a Reus, la xarxa de sanejament la integren més de 300 kilòmetres de clavegueres, 6.632 pous de registre i 8.771 embornals. Una extensa xarxa que requereix, anualment, una despesa de manteniment de gairebé 300 mil euros (al marge de les noves inversions en sanejament i sense comptar l’explotació de la depuradora, les estacions de bombament i els dipòsits). De fet, anualment, Aigües de Reus realitza la inspecció i neteja de mes de 100.000 metres lineals de la xarxa de clavegueram.

 

“El manteniment d’aquesta xarxa sota terra és una feina imprescindible per a la ciutat, que cada cop requereix de major intervenció tecnològica i que és molt desconeguda perquè no és visible a simple vista”, afirma la regidora responsable d’Aigües de Reus, Noemí Llauradó. En aquesta mateixa línia, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, opina que “des de l’Ajuntament vetllem cada dia per als serveis que són fonamentals i del tot quotidians per a la ciutadania, encara que sovint, com que no es veuen, hi hagi que pugui pensar que no existeixen”.

Relacionats

No hi ha notícies